LEAN gaat als methode terug op de LEAN MANUFACTURING strategie van Toyota en is gericht op kwaliteitsplanning, beheersing en verbetering. Je kent het misschien ook wel vanuit begrip als “het tegengaan van verspilling” of “het terugdring van overbodige voorraden”. Later heeft Eric Ries zijn bekende boek “THE LEAN STARTUP” geschreven over de toepassing van het LEAN denken op het proces binnen Startups. Dit heeft geleidt tot een enorme revolutie in de startup wereld. Bekijk de samenvatting van zijn boek in de volgende video.

De grote vraag was altijd. Hoe vertaal je een business concept naar een non-profit organisatie? Het resultaat in een business was altijd te meten in economische termen als omzet of winst. Jim Collins laat echter zien dat een organisatie in de “social sectors” als input wel geld heeft, maar als output niet. Scholen, vrijwilligersorganisaties en kerken krijgen hebben dus wel geld nodig maar produceren het niet. Zelfs als ze van oudsher vermogend zijn, dan nog is het beheren of produceren van geld of meer vermogen niet hun reden van bestaan. Lees hier meer over de vertaling van business naar social sector in Jim Collins boek:

De gedachte van Jim Collins in omgezet in de “LEAN STARTUPS FOR SOCIAL CHANGE” door Michel Gelopter.

DSTNY gebruikt deze manier van werken in haar productontwikkeling. Ook kan ze deze manier van werken doorgeven aan organisaties in “the social sectors” zoals kerken en non-profit organisaties. LEAN STARTUP betekent dat je als organisatie afstapt van oude strategie├źn als planning, het inzetten van dure producten, het verspillen van veel geld en menskracht aan producten waarvan je niet weet wat ze precies doen. LEAN STARTUP betekent dat je begint met leren door korte feebackcycli. Je stelt hypotheses op over de behoefte van je doelgroep, de waardes die je toe wilt voegen, de werking van je product en de groei van je dienst. Deze hypothesis ga je meten en dus vraag je jezelf vooraf af hoe je dit kunt meten. Je product is in het begin eenvoudig, maar gebouwd om de hypothese te kunnen testen: de Minimum Viable Product (MVP). Vanuit de resultaten van deze test ga je leren. In verschillende cycli (van ontwerp tot opschaling) leer je in goedkope en snelle stappen te komen tot resultaat zonder verspilling.

Wij geloven dat LEAN STARTUP ook perfect in te zetten is voor de toekomstbestendigheid van kerken en andere organisaties. Waarom? Omdat het LEAN STARTUP proces altijd samen met de doelgroep wordt uitgevoerd. De jonge generaties willen geen consument zijn van producten die voor hen worden gemaakt, ze willen participeren in het ontdekken en ontwikkelen zelf. Eigenaarschap is de sleutel tot het hart van nieuwe generaties.

Wil je meer weten over onze LEAN STARTUP aanpak of deze aanpak toepassen in je eigen organisatie? Neem hier contact met ons op.