De Palestijnse Daoud Nassar is bedrijfskundige, landbouwer en Lutheraans vredesactivist. Hij is daarnaast oprichter en directeur van het vredesproject ‘Tent of Nations’. Zijn familieverhaal en manier van leven zijn buitengewoon inspirerend als we iets willen leren over de vernieuwende beweging van God richting een nieuwe wereld. 

In de korte documentaire ‘we refuse to be enemies’ vertelt Daoud over hoe de olijfboom voor hem symbool staat voor hoop:

“als we een olijfboom planten, geloven we in de toekomst. De eerste olijven kunnen pas na tien jaar geoogst worden. Als je dus een olijfboom plant, geloof je dat deze boom vrucht zal dragen. Niet morgen al, maar tien of vijftien jaar later. Dit is de hoop waaruit we leven”.

Zie dit niet aan als slechts een poëtische metafoor. Al meerdere keren is geprobeerd om zijn land, al sinds 1916 wettelijk in bezit van zijn familie, te confisqueren. Daarbij zijn ooit 250 van zijn olijfbomen omgehaald om plek te maken voor een Israëlische nederzetting. Door dit conflict is zijn boerderij afgesloten van water en elektriciteit, en is ook de toegangsweg naar de boerderij met grote rotsblokken letterlijk geblokkeerd. In dit alles hebben Daoud en zijn familie een beslissing gemaakt: we weigeren vijanden te zijn

Oefening: Bekijk samen zijn indrukwekkende verhaal via https://youtu.be/rPVARk1V_hA en bedenk hoe jullie als reisgenoten in jullie eigen context vrede en gerechtigheid kunnen najagen. 

Variant: Bekijk via de website van de Vrienden Tent of Nations hoe jullie je kunnen verbinden aan dit vredesproject. Zie https://www.tentofnations.nl/ 

Bespreek met elkaar de geleerde lessen.