StoryLand

StoryLand is een kaartspel  / bordspel waarbij jongeren zichzelf ontwikkelen op acht levensbeschouwelijke gebieden. Ze doen allerlei oefeningen en opdrachten waarvoor ze een beloning krijgen in de vorm van kaarten in een episch spel. Onderwijs op een leuke en inspirerende manier!

Voor wie is StoryLand?

StoryLand is geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar. Voor scholen (levensbeschouwing, filosofie, burgerschap of godsdienst) en groepen (clubs, categese, etc)

Hoe werkt StoryLand?

In Storyland kiezen de deelnemers een avatar (spelfiguur) om te ontwikkelen.

Elk avatar vertegenwoordigt een onderwerp uit het vak of de les van groep. De deelnemers doen opdracht en winnen kaarten om hun avatar te versterken (upgrades). Zie hieronder de avatars met bijbehorend levensbeschouwelijk onderwerp.

De spelers werken samen in een team. Dit team bouwt een eerst een dorp en later een stad waarin de avatars speciale gebouwen en objecten bouwen. Deze kaarten geven extra mogelijkheden / krachten in het spel. Ook deze kaarten worden verdiend door levensbeschouwelijke opdrachten te doen.

Het doel van het spel is dat de teams gezamenlijk de “Boze Overheerser” van het land verslaan. Dit doen ze in 10 lessen. Elke les komt er een nieuw verhaal onderdeel in het spel. De docent leest de verhaalkaart van die week voor. Het wordt de spelers duidelijk wat ze die week kunnen doen. De Boze Overheerser neemt iedere week in kracht toe.

De teams kunnen ook tegen elkaar strijden, maar ook dit maakt de B.O. sterker. Uiteindelijk verslaat 1 team in de 10e ronde de B.O.

Wijsheid

Pad 1: monnik onderwerp: Spiritualiteit

Persoonlijk geloof, religieuze en spirituele stromingen, spirituele oefeningen, bezoek religieuze plaatsen en spirituele activiteiten.

Pad 2: filosoof onderwerp: Filosofie

Kennis van de geschiedenis van de filosofie, verschillende filosofen en theorieën, toepassing filosofie in oefening en debat.

Kracht

Pad 1: zwaardvechter onderwerp: Deugden & Karaktervorming

Kennis van verschillende deugden en het karakter. Groeien in persoonlijke deugden en vorming van karakter door oefeningen en uitdagingen.

Pad 2: Boogschutter onderwerp: Ethiek

Kennis van ethiek, moraal, goed en kwaad. Ethische stromingen. Casuistiek. Persoonlijke meningsvorming en morele oefening en toepassing.

Arbeid

Pad 1: Meesterbouwer onderwerp: Gelukskunde & Relaties

Theorie over geluk, functies van brein en lichaam, theorie over sociale netwerken. Inzicht in verdiepen van geluk, relaties en liefde. Praktische oefening in gelukskunde.

Pad 2: Mijnwerker onderwerp: Zinvragen & betekenis

Theorie over zingeving en betekenisvol leven. Voorbeelden verkennen en kunnen duiden vanuit theorie. Praktische oefeningen in zin en betekenisvol leven.

Kennis

Pad 1: ingenieur onderwerp: Toekomst & duurzaamheid

Kennis van belangrijke veranderingen in bevolkingsgroei, klimaat, economie en technologie. Ethische standpunten innemen. Praktisch voorbereiden op mogelijke toekomsten.

Pad 2: chemicus onderwerp: Psychologie

Kennis van psychologische inzichten en theorieën gedrag. Persoonlijkheidsleer en testen. Psychologische oefeningen mentale groei.

Opbouw onderwerpen in het spel:

Level 1: theorie, personen en kennismaking

Level 2: theoretische oefening en debat/stellingen

Level 3: praktische opdrachten, uitvoering

Level 4: creatieve verwerking, scheppend vermogen