Innovatie & geschiedenis

HetNetwerk.net is ruim 20 jaar aan het innoveren op het kerk, school en theologie.

Het begon allemaal met een mailgroep in de 90-er jaren van de 20e eeuw. De millenniumwisseling kwam er aan maar de meeste christelijk organisaties zaten stevig in hun “christendom” mindset. Er moest groots gedacht worden. Het instituut kerk was al jaren aan het afkalven, maar management-denken en marketing stond in de kinderschoen. Grote organisatie als de EO vierden hun succes in volle stadions en als grootste omroep van het land. Christelijke leiders, allemaal babyboomers, kwamen bij elkaar op congressen.

Wij als twintigers en dertigers gingen hier tegen in. We lazen postmoderne schrijvers en ontdekten de netwerksamenleving. Eind jaren negentig ging we op bezoek bij het Belmont-beraad, een groep van evangelische leiders waarbij we vertelden dat er een nieuw tijdperk zou ontstaan waarin de netwerksamenleving van groot belang zou worden voor de ontwikkelingen in kerk, samenleving en religie. We werden weggelachen maar schreven daarna het boek: “Het Netwerk. Nieuwe structuren voor de kerk van morgen.” Daarin stond een pleidooi centraal: neem het fluide netwerk 100% serieus als nieuwe structuur voor de kerk en geen daarnaast 100% aandacht aan het platform, het instituut, zeg maar het meer solide deel van de kerk (bijvoorbeeld een klooster).

Om dit idee toch kracht bij te zetten richten we Stichting HetNetwerk.net op. Twee jaar later kwam uit de VS het woord “Emerging Church” of “Emergent” opzetten. Veelal Evangelicals, soms teleurgesteld in hun evangelische kerk of dogma’s, maar ook vroege pioniers en gemeentestichters verenigden zich in het begin van de eeuw in het Emerging Netwerk.

Met HetNetwerk.net hebben we ondertussen werk gemaakt van het importeren van enkele voices in de theologische wereld. N.T. Wright en Rob Bell werden in 1999 en 2006 door ons geïntroduceerd in Nederland. Ook gingen we experimenteren met een emerging church: de OASE in soest. Voorloper van wat nu pop-up church, messy-church of pioniersplek heet.

Stichting HetNetwerk deed ondertussen een onderzoek naar de toekomst van de PKN als scenario-onderzoek. Scenario-thinking is een strategisch instrument om het beleid van een organisatie door te lichten in tijden van maximale onzekerheid.  We ontdekten wat de kerk kan zijn bij een totale ineenstorting van de maatschappij, een tribale “ons soort eerst” wereld en een hoog technologische liberale knuffelmaatschappij.

In de laatste jaren van het Emerging Netwerk zijn wij ons toe gaan leggen op het bouwen aan fundamenten voor een nieuw soort christendom. We herontdekten oude monastieke tradities als mogelijkheden om te pionieren.  Ook jongerenkloosters als Taize en neomonastieke stromingen als Iona, NorthUmbria en Shane Claiborne’s beweging hadden veel aantrekkingskracht.

Zelf begonnen we met De Zevende Regel, een neo-monastiek experiment van zeven leefregels voor een nieuw soort christendom. Dit kreeg vorm in onder meer een lifestream morgen en avondgebed. Daarnaast gingen we het woord stadsklooster opnieuw gebruiken in een zoektocht naar een plek in een grote stad.

De Zevende Regel werd de basis voor het boek “Heerlijk Eenvoudig”, een cursus, pelgrimstochten en later de basis voor YourStory, een soort Uber van de Ziel of AirBnB van het goede leven. Een deelplatform / app waarin een monastieke leefregel uitgangspunt is voor het uitzetten van uitdagingen en missies en het aangaan er van door scholen, kerken, jongeren, leerlingen.

YourStory en de geleerde lessen zijn basis geweest voor het doorzoeken in nieuwe, meer analoge mogelijkheden: DSTNY, Reisgenoten, StoryLand en OPEN.