Reisgenoten & Theologie

Sinds de opkomst van het internet ontstaat er een “New Kind of Christianity” zoals Brian McLaren dit noemt. De oude tegenstellingen tussen orthodox en vrijzinnig, bijbelgetrouw of liberaal werken niet meer. Het is te vergelijken met de afschaffing van Rechts en Links in de politiek. De jonge, nieuwe christenen, zijn enthousiast over het grote verhaal van de bijbel en wil serieus werk maken van hun geloof. Ze laten oude strijdpunten los en stellen nieuwe vragen, zoals op de tour van Lazarus Magazine:

Hoe dan? Wat we niet geloven, dat weten we onderhand prima, maar hoe dan wel? Per avond is er een nieuw thema: Evolutie, ja, maar wat geloof je dan? De Bijbel is geen handboek, maar wat wel? Niet om de hel te ontsnappen, maar waarom geloof je wel? Andere religies geen vijanden, maar wat dan? Moeite met de kerk, maar wat willen we wel? Kruisiging, zijn daar andere verhalen over?

Uitstekende vragen waar veel verschillende antwoorden voor zijn. Hier een aantal tips voor het vinden van antwoorden en de uitwerking ervan in de praktijk.Allereerst de boeken van Brian McLaren. Je krijgt dan vooral een post-evangelical standpunt. Maar vergis je niet. Brian heeft veel van de wereld gezien en is de pionier wereldwijd.

Natuurlijk de theologie van N.T. Wright. Als ik de naam van Tom Wright noem als grondlegger dan “New Christianity” dan is er altijd wel een bijdehante theoloog die zegt dat Wright een traditionele Anglicaan is. Maar dat is niet het punt. Wright is de theoloog die vanaf 1999 (de beroemde Intervarsity Press lezingen: Jesus and God, Jesus and the Kingdom, Jesus and the Cross, Jesus and the World’s True Light) miljoenen jonge mensen heeft laten migreren van een vastgelopen orthodox geloof naar een nieuw soort Christendom. Zie verder: NTWrightPage.

Check ook een de “Tom Wright van het Oude Testament”: Walter Brueggemann. Veel MP3’s om te luisteren.

Mijn eigen pogingen om de nieuwe theologie te verwoorden kun je vinden op mijn site bij het boek “Baboesjka, geloof binnenste buiten”. Hier gratis te downloaden als PDF. De site staat vol met leuke artikelen zoals het verschil tussen Emerging Theologie en Neo Calvinisme (Keller, Driscoll, etc), Tempeltheologie, samenvatting van de theologie van Wright, over David Bosch “Transforming Mission” en verder een hoop meningen van mezelf en gratis spul.

Echt doorkouwen in het Engels: Ga dan naar Open Source Theology van een pionier in de emerging theology: Andrew Perriman.

Liever populair: natuurlijk Rob Bell kijken, luisteren of lezen. Misschien ben je pas echt een groot theoloog als je de materie snapt en dit kunt communiceren. Bell is daarin de grootmeester.

Goede Nederlandse bijdrage: natuurlijk Stefan Paas. Ik zou zijn boek “Vreemdelingen en Priesters” aanbevelen.

Wil je de antwoorden vinden, dan moet je het zoeken in een nieuwe praktijk, niet in een nieuwe theorie.

Superveel informatie om verder te komen in je zoektocht. Maar het doel van de zoektocht is niet de theologie zelf. Het gaat niet om het vinden van de juiste antwoorden op de goede vragen. Mijn voorstel zou zijn: wil je de antwoorden vinden, dan moet je het zoeken in een nieuwe praktijk, niet in een nieuwe theorie.

Belangrijk: Ik wil praktijk niet tegenover theologie zetten. Theologie reflecteert op het grote verhaal waar je deel vanuit maakt. Misschien is het grote verschil tussen de klassieke evangelische orthodoxie en het nieuwe christendom wel: “je hebt een nieuw verhaal”(bekering tot Jezus in een individuele evangelische orthodoxie) tegenover “het verhaal heeft jou” (je gaat onderdeel uitmaken van Gods grote verhaal: een nieuwe aarde en nieuwe mensheid). Onderdeel zijn van een nieuw verhaal is dus “nieuwe praktijk” en geen theorie. Theologie is de theoretische reflectie op deze praktijk.

Onderdeel uitmaken van van dit grote verhaal is volgens veel theologen een zaak van “een nieuwe mensheid worden”. Het gaat dan om een nieuwe gemeenschap / community of practice. Een plaats innemen om te oefenen. Zie ook het boek “Oefenplaatsen” van Herman Paul en Henk Wallet.

Het valt me op dat er veel congressen en symposia zijn over de toekomst van de kerk. Dat er veel gezonden wordt in de media over een nieuw soort christendom, zoals op de uitstekende site van Lazarus Magazine. Er ontstaan interessante initiatieven. Ik noem (zeer onvolledig): Blossom030, Kleiklooster, Popupkerk van Rikko Voorberg en het pionieren in de Protestantse kerk in Nederland. Menig experiment faalt natuurlijk, met mezelf als beste voorbeeld in Nederland. OASE Soest als Emerging/popup kerk is gestopt, De Zevende Regel, online leefregel met digitaal morgen- en avondgebed kwam niet van de grond en YourStory als Uber voor de Ziel, een app / deelplatform voor het goede leven werd een regelrecht ramp. Maar dat hoort bij pionieren.

Nu wil ik met jullie zoeken naar een manier om : Oefenplaats te zijn vanuit een Progressief Christendom en daarbij een een intentie of Leefregel op te stellen. Het doel van “leven in het grote verhaal” is namelijk: Leven in het Grote Verhaal.

Help je mee zoeken naar die leefregel(s) en wil je meedoen in zo’n oefenplaats. Sluit je dan aan bij een van de boven genoemde initiatieven, kom naar de Lazarus-tour over Progressief Christendom met de vraag “Hoe dan” of voel je welkom om de FB pagina van de Reisgenoten (Midden-Nederland).

Naast een Oefenplaats en Leefregel zoals in Reisgenoten, betreden we een nieuw onontgonnen gebied: hoe kunnen verschillende mensen, met verschillende levensbeschouwelijke achtergrond (of het ontbreken er van), samenwerken aan een betere wereld, aan elkaar verbonden worden in oefenplaatsen of communities welke levensbeschouwing overstijgen? Daarvoor experimeteer ik met DSTNY en Perspectief-plekken. Het gaat daarbij niet om een gedeelde grondslag of verhaal, maar om een gedeeld perspectief op het goede leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *